Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Egészséges életmód, közösség, csapat

– Pozitív gondolkodásomnak és vidám természetemnek köszönhetően mindig szerettem közösségben dolgozni, valami maradandót létrehozni és vidámságot csempészni az emberek hétköznapjaiba. Az élet örömei a hétköznapokban rejlenek, s apróságokból tevődnek össze a nagy dolgok is – mondja Varga Zsanett, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselőjelöltje.

Varga Zsanett a 2014-es önkormányzati választáson is indult a mandátumért, az ÖPE színeiben. – Azóta is a városért dolgozom, hogy képviselő legyek Pécsett – teszi hozzá a képviselőjelölt, aki gazdasági informatikusként Pécsen, kertészmérnökként pedig Kecskeméten végzett.
Párjával 15 éve élnek együtt, nevével több közösségi projektben is találkozhattak már a pécsiek. 2009 óta dolgozik a Pécsi Életmód Egyesületben, projektvezetőként szervez rendezvényeket és koordinálja a pályázatokat, a csapatot. – Munkáimnak köszönhetően sokan megismertek, és népszerűek az általunk szervezett programok is, melyek az egészséges életmódra és a sport fontosságára hívják fel a figyelmet – mondja.
Nemrég választották meg a Patrónus Szociális Szövetkezet igazgató-elnökének, munkája során pécsi és környélbeli kistermelők piacait szervezi. – Úgy érzem, eddigi tapasztalataimat kamatoztatva ez egy remek lehetőség, hogy közösségi tereket hozzak létre, segítsek a termelőknek piachoz jutni és ezáltal a pécsi lakossággal szélesebb körben megismertetni a helyi értékeket – magyarázza el, hogy a piacok nemcsak értékesítő, hanem közösségi helyek is.

Több lehetőség a sportra és az oktatásra

Varga Zsanett eddigi életútjából is kiderülhetett, mennyire fontosnak tartja a közösségi tereket és a sportot. Ennek érdekében képviselői programjának részét képezi egy komplex játszótér kialakítása Kertvárosban, amely kiegészülne felnőttek számára is használható kondiparkkal. Emellett célja a sportpályák és játszóterek felújítása is.
A választókörzetben új parkolók kialakítását fogja kezdeményezni, és biztonságosabbá szeretné tenni a közlekedést.
– Az Árpád Fejedelem Iskola statikai, energetikai felújítása idén megtörténik, a malomvölgyben található Pécsi SZC Simonyi Károly Iskolában napelem szoba került kialalításra – mondja határozottan Varga Zsanett, akinek egyik kiemelt célja a Kertvárosban élő családok, fiatalok támogatása.


A képviselőjelölt nagyon fontosnak tartja, hogy megtalálja a módot, hogyan tudja megszervezni a kertvárosi idősek közösségi programjait. Olyan termelői pontokat is szeretne, amely során idény jellegű zöldség-gyümölcshoz, friss helyi áruhoz juthatnak majd az ott élők.
Varga Zsanett szorgalmazza a tervezett kerékpárút mihamarabbi megépítését is. – Ezen keresztül rózsadombról és málomból könnyedén a belvárosba tekerhetünk. A választókörzetemben éltem tiniként, szüleimmel és a belvárosba jártam iskolába, most nagyon jó ismét visszatérni és aktívan részt venni a közösség életében. Számítok a pécsiek véleményére, észrevételeire, hogy programomat közösen alakíthassuk tovább. Tegyünk együtt egy jobb Kertvárosért! – teszi hozzá végül.

A 18. választókerület

A Csikor Kálmán, a Postagalamb, a Felbach, Németh László, Szántó Tibor, a Polgárszőlő, Felső, Gadó, Hajlat, Alsó, Berényi Béla, Déri Miksa, Fáy András, Galamb József, Galilei, Kis, Mécsvirág, Simonyi Károly, Szentegyház, Szaturnusz, Visnya Ernő és Kenderföld utcák, a Kanizsai Dorottya, Sztárai Mihály, Kincses, a Sztárai Mihály, Illyés Gyula, Málom-hegyi út, Időjós, Kerülő, Kökényi, Kis-réti, Derék-réti utak, valamint a Siklósi út páros házszámai, a Keleti kőhíd, a Mánfai dűlő, az Akácfa, Fenyer és Laufer dűlők, valamint a Lovász Pál, a Mátyás Flórián, a Kőhíd terek.


Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

A közösségek erejében hisz

„A legnehezebb dolog a világon tudni, hogyan kell valamit jól csinálni, és szó nélkül végignézni, ahogy valaki rosszul csinálja.” – vallja a mindennapok feladatairól Varga Péter, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzati képviselőjelöltje. 

Az idén 51 éves, pedagógusi végzettséggel is rendelkező gépész Pécsett született, Kovácstelep volt az első otthona, aztán a Szigeti külvárosba, majd 1992-ben Kertvárosba költözött. Az elmúlt közel 30 évet ennek a városrésznek szentelte. Épületi képviselőként, lakásszövetkezeti tisztségviselőként intézte a Kervárosiak ügyes-bajos dolgait.
Varga Péter a Zipernovszky Károly Műszaki Technikumban végzett 1987-ben, majd a gépiparban helyezkedett el. A kilencvenes évek elején került a szakképzésbe, a Pollack Mihály Műszaki Főiskolán 1995-ben gépész műszaki szakoktató diplomát szerzett, majd a PTE Bölcsészettudományi Karán pedagógia szakos bölcsész és tanár diplomát. Jelenleg is tanul a BME közoktatásvezető szakának másodéves hallgatójaként.
– A szakképzésben gyakorlatokat oktattam gépész szakmacsoportos tanulóknak egészen  2017-ig, jelenleg egy középiskolai kollégium pedagógiai munkáját szervezem munkaközösség-vezetőként – mondja az ÖPE képviselőjelöltje. 

Már „megkóstolta” az önkormányzati képvselői munkát 

Az Összefogás Pécsért Egyesület a még aktuális ciklusban úgy döntött, hogy egy képviselői helyet rotációs módon töltenek be több képviselővel, ennek köszönhetően Varga Péter közel másfél éven keresztül már dolgozott a közgyűlésben, a kultúra és a köznevelés területén, a bizottság alelnökeként, de intenzív szerepet vállalt az önkormányzati bérlakásgazdálkodás feladataiban is.
– Képviselői munkám során a több évtizedes épületi képviselői tapasztalataim okán, városunk lakhatási projektjeiben résztvevő civil szervezetek munkájának koordinálásban is aktívan részt vállalhattam – teszi hozzá Varga Péter, aki a képviselői munkájától függetlenül is az elmúlt évtizedekben résztvett a kertvárosi közterek, játszóterek, az épületek közösségei hétköznapi feladatainak megoldásában. 

Élhetőbb Kertvárost szeretne 

Képviselőjelölti programjában fontos szerepet kaptak a közösségi terek és a hétköznapi funkcionális megoldások fejlesztései. Varga Péter úgy fogalmaz, „szorgalmazza a városhoz méltó közlekedési viszonyok megteremtését”, így például a Csontváry buszmegállóban megfelelő méretű buszváró építését, vagy éppen a Siklósi úton parkolók felfestését, valamint a Kertvárost a belvárossal és Uránvárossal összekötő kerékpárút megépítését.
Az ÖPE képvselőjelöltje nagyon fontos feladatnak tekinti az utak és járdák minőségének folyamatos javítását, az akadálymentes közlekedés megteremtését is. 


Cél: a sport és kultúra elérése Kertvárosban is 

Varga Péter szükségesnek látja az élhetőbb Kertváros megteremtése érdekében a városrész sport- és szabadidő központ megvalósítását, majd tartalmas működtetését. Ehhez, véleménye szerint, elengedhetelen a városrészhez méltó kulturális élet folyamatos fejlesztése is, akár a Nevelési Központba szervezett állandó előadásokkal.
– Az Összefogás Pécsért Egyesület a kezdetektől fogva a zászlajára tűzte a fenntartható, zöld város építését, ez alól természetesen Kertváros sem lehet kivétel – mondja Varga Péter. – Tenni fogok a hatékony környezetvédelmi kultúra kialakulásáért, valamint a zöld területek kialakításáért, még a járdalapos játszótereken is. 

A képvselőjelölt szerint az élhető Kertváros megteremtése érdekében elengedhetetlen az ügyfélközpontú képviselői és hivatali munka, és egy átfogó kertváros politika is, továbbá a közbiztonság helyzetének folyamatos javítása és megerősítése, a kamerás megfigyelő rendszer bővítése.
– Az elmúlt évtizedekben a közösségek igénye, ereje és támogatása volt az, ami segítette a közösségekért folytatott munkámat. Továbbra is hiszek abban, hogy a közösségek kialakítása és működtetése kiemelt feladatom – teszi hozzá végül Varga Péter, aki a városrészek egyenrangú kezelését és fejlesztését is kiemelten fontosnak tartja. 

A 17-es választókerület 

Az Aidenger és a Nagy Imre út, a Siklósi út egyes szakaszai, a Kodolányi, az Esztergályos János, a Kassák Lajos, a Tildy Zoltán, a Csontváry és az Uitz Béla, a Németh László és a Wallenstein Zoltán utcák alkotják ezt a választókerületet. 


Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Minden, ami az életben előre vitt, az Pécshez köt

Pécsen, Kertvárosban nőtt fel az Összefogás Pécsért Egyesület és a FIDESZ-KDNP közös jelöltje. A 36 éves, közgazdász végzettségű Tóth Róbert a 14. választókerültben indul az október 13-i önkormányzati választáson.

– Pécsett születtem, és itt, kertvárosban nőttem fel, családommal jelenleg is Pécsett élek, egy fiúgyermek édesapja vagyok – mutatkozik be röviden Tóth Róbert, aki mint mondja, szeret városunkban élni: „minden, ami az életben előre vitt, az Pécshez köt”. 

A 2007-ben diplomázó közgazdász jelenleg projektmenedzserként dolgozik, hazai és uniós finanszírozású pályázatok megvalósítását koordinálja a Dél-dunántúli Régió teljes területén. – Olyan innovatív beruházások és fejlesztések megvalósítását támogatom, amelyek nemcsak megőrzik, de jelentősen ki is bővítik a rendelkezésre álló munkahelyek számát – teszi hozzá. A képvselőjelölt úgy véli, pontosan ismeri azokat a településfejlesztési és gazdálkodási szempontokat, amelyek segítségével megvalósítható a korszerű és dinamikusan fejlődő város.


Tóth Róbert tervei között szerepel többek között Kertváros közbiztonságának erősítése, az itt élők és szeretteik személyes biztonságának érdekében, ezzel összefüggésben pedig egy modern kamerarendszer kiépítésére, valamint egy helyi civilekből újjászervezett, erős és állandó jelenlétet biztosító polgárőrségre fog javaslatot tenni. E mellett a közösségi terek renoválását és újragondolását is fontosnak tartja. – Ez lehetőséget teremtene a zöld területek kibővítéséhez, valamint korszerű és biztonságos, új játszóterek kialakításához – teszi hozzá Tóth Róbert, aki szerint a körzetben a járdák és útburkolati felületek helyreállítása is kiemelten fontos a biztonságos közlekedés szempontjából.

Az ÖPE képviselőjelöltjének határozott véleménye, hogy sikeres együttműködés keretében megvalósulhat majd a társasházak pályázati forrásból történő energetikai korszerűsítése is, amely nemcsak a fenntartható város kialakítását támogatja, de jelentős költségmegtakarítást is eredményez az ott élők számára.
Tóth Róbert helyi lakosokkal való egyeztetése után azt is kezdeményezni fogja, hogy a közterületek megvilágításához erősebb fényforrású izzókkat építsenek be.

– Pécs városának minden adottsága megvan ahhoz, hogy nemzetközi viszonylatban is a régió vezető kulturális, kereskedelmi és gazdasági központjává váljon. Ennek eléréséhez az elmúlt időszak eredményes gazdaságpolitikája nyújt most reális kiindulási alapot – mondja végül Tóth Róbert. – Személyes vállalásom, hogy Pécset egy lélegző, lüktető, zöld és minden szempontból sikeres 21. századi modern várossá tegyük, önmagunk és gyermekeink számára.


A 14. választókerület

Enyezd út, Árnyas liget, Fésüs, Izabella, Etelke, Gyöngyös, Lívia, Zsuzsanna, Olga és Regina, valamint a Júlia utcák. Továbbá a Málomi út és a Diána tér és Krisztina tér, valamint a Maléter Pál és Aidinger utak bizonyos szakaszai. 


Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív

Szívügye a civil közösségek segítése és fejlesztése

– Azért indulok a választáson, mert hiszem azt, hogy a személyes beszélgetések, a lakossági összejövetelek során szerzett tapasztalatokra, a találkozások alkalmával a választókerületben több éve felmerülő megoldatlan nehézségekre tudok választ adni – vág a közepébe Berényi Zoltán, az Összefogás Pécsért Egyesület önkormányzat képviselőjelöltje.

A Pécsett született, 52 éves képviselőjelölt 25 éve él Vasason, feleségével, egy nagyfiuk van. Eddigi pályafutása során is már több területen szerzett szakmai tapasztalatot, ugyanis a végzettségét illetően bár atomerőmű gépész, gépjárműmérnök, de humán diplomával is rendelkezik. A pécsi tűzoltóságon dolgozott évtizedekig, onnan „igazolt át” 2008-ban a civil szférába. Éppen tíz éve vezeti a választókörzete területén a művelődési házakat, „civilként” 1994-óta a Vasasért Egyesület tagja, annak elnöki tisztségét 2002-től tölti be. – Tavaly óta vagyok önkormányzati képviselő, a Kulturális bizottság alelnökeként szakterületem a szívügyem is egyben: a civil közösségek segítése, fejlesztése – mondja.
Az Egyesület közösségfejlesztő tevékenységének eredményeként együtt dolgoznak a helyi közösségekkel, a terület civil szervezeteivel, oktatási-nevelési intézményeivel. Több sikeres hazai és külföldi pályázat eredményeként az elmúlt 4-5 évben jelentős mértékű források révén hoztak fejlesztéseket a területre, amely eredményeként megújultak a művelődési házak, sok száz program, tábor, iskolai fejlesztés valósult meg több ezer résztvevővel.
A helyi művelődési központ, a KoBeKo csapatával, egyesületük tagjaival, továbbá a partner civil szervezetekkel a területen olyan együttműködést alakítottak ki, amely jelentős mértékben járult hozzá a településrész fejlesztéséhez.


Hird: közösségi tér kell!

Berényi Zoltán szükségesnek látja Hirden a közösségi tér (művelődési ház) hiányának, valamint az elmúlt években létesített focipálya által kiváltott lakossági ellentétek megoldását. A képviselőjelölt szerint a Kenderfonó volt üzemi éttermi épületének egypár éve meghiúsult közösségi használatba adását is „újragondolná”.

Vasas: elég volt az illegális hulladéklerakásból!

Berényi Zoltán szerint az egyik legnagyobb probléma Vasason, a falu határában, 2012-től folyamatosan megvalósuló illegális hulladéklerakás megszüntetése, annak elszállítása vagy kezelése. Ma még több mint 65 ezer tonna építési törmelékhegy éktelenkedik a gyönyörű panorámában. Berényi úgy látja, megoldás lehet a Petőfi-akna felhagyott iparterületén barna-mezős munkahelyteremtő beruházások létesítése.
Ugyanígy megoldásért kiállt a Pécsi Tudományegyetem tulajdonában lévő volt egyetemi kollégium további pusztulásának megakadályozása.– Az utolsó pillanatban vagyunk, mielőtt annyira leromlik és az enyészetté válik, hogy ezt is – mint pár éve a moziépületet, a Bencze J. utcában – le kell bontani! Helyén idősek, fiatalok számára kellene lakásokat kialakítani – teszi hozzá Berényi Zoltán.

Somogy: Munkalehetőség és a közbiztonság a középpontban

Somogy, valamint Hősök-tere, Árpád-tető és Szabolcs településrészeken egyrészt a bányatelep szegregált, nehézsorsú lakossági összetételéből is fakadó feszültségek, gondok megoldása, másrészt a somogyi, lenti faluban elöregedő lakosság helyzetének kezelése, a foglalkoztatás elősegítése, közbiztonság javítása és a helyi közösségek, civil szervezetek megerősítése fejlesztése a célja a képviselőjelöltnek.

Hősök-tere György-telep és környéke, Árpád-tető és Szabolcs egy része: gyermekorvosi rendelő újranyitása, valamint munkalehetőség és közbiztonság a megoldandó feladat

– Ezeken településrészeken egyrészt folytatjuk a szociális városrehabilitációs programot (szocrehab: lakások felújítása, munkahelyek teremtése) – ezzel segítve a terület szegregált, nehézsorsú lakossági összetételéből is fakadó feszültségek, gondok megoldását mondja Berényi Zoltán, majd hozzáteszi, emellett a Hősök terén megszűnt házi gyermekorvosi rendelő újranyitása, praxis orvossal való ellátása a környék sokgyermekes és hátrányos helyzetű lakosainak alapvető egészségügyi ellátása elsődleges feladat, de ezek mellett a foglalkoztatás elősegítése, közbiztonság javítása és a helyi közösségek, civil szervezetek megerősítése, fejlesztése is célja a képviselőjelöltnek.


Belváros: élettel töltve Talán egyik legismertebb pécsi politikus, aki személyesen is részt vett több olyan meghatározó ügyben, mint a tubesi lokátor és

Biztonságos közlekedés, biztonságos élet Vozár Pál számára a középpont a természet és az ember, mélyen hisz abban, hogy Pécs nagy lehetőség előtt

Minden, ami az életben előre vitt, az Pécshez köt Pécsen, Kertvárosban nőtt fel az Összefogás Pécsért Egyesület és a FIDESZ-KDNP közös jelöltje.

Egészséges életmód, közösség, csapat – Pozitív gondolkodásomnak és vidám természetemnek köszönhetően mindig szerettem közösségben dolgozni, valami maradandót létrehozni és vidámságot csempészni az

A közösségek erejében hisz „A legnehezebb dolog a világon tudni, hogyan kell valamit jól csinálni, és szó nélkül végignézni, ahogy valaki rosszul csinálja.” – vallja a

Szívügye a civil közösségek segítése és fejlesztése – Azért indulok a választáson, mert hiszem azt, hogy a személyes beszélgetések, a lakossági összejövetelek
© 2020 Összefogás Pécsért Egyesület - Minden jog fenntartva.